För många är det väldigt svårt att hålla sig ifrån alla typer av godsaker. Typiskt nog är det de onyttiga godsakerna som är svårast att motstå. Glass, chips, godis och kakor är sådant man inte kan få nog av, utan man lyckas hela tiden ta en bit eller sked till. Fast man är helt mätt i övrigt, så känns det som om man hade en extra matsäck i magen som enbart var avsedd för godsaker. Man lyckas alltid klämma ner en glass eller en kaka, oavsett hur full magsäcken är. Detta gäller såklart även när det handlar om choklad. Det känns som att choklad kommer från paradiset och då det är älskat över hela världen så måste det nästan vara så. Även om choklad är onyttigt i stora mängder så kan det även ha positiva hälsoeffekter. Choklad kan bland annat minska stress, sänka blodtrycket och förebygga blodbrist. Det är först och främst mörkare chokladsorter det handlar om då. Choklad kan även leda till hål i tänderna om man inte sköter dem noga. Då bör man besöka en tandläkare för att laga hålet och kanske även passa på att ordna en tandreglering i stockholm när man ändå är igång.
Hur tillverkas choklad då? Man önskar ju att det gick att odla i grönsakslandet eller att det fanns chokladträd som hade färdigt choklad istället för äpplen eller plommon, men så är det ju inte. Nedan kommer en övergripande förklaring på chokladens evolution från böna till färdigt choklad.
Choklad kommer ursprungligen från kakaoträdet och dess kakaofrukt. Dessa frukter plockas och bryts upp för hand där man sedan plockar ut kakaobönorna. Därefter låter man dem jäsa för att de ska utveckla aromämnen.
Efter jäsningen så ska de jästa bönorna torkas. Torkningen sker ute i solen och tar vanligtvis mellan 1-4 veckor. Det är under denna period som bönorna får sin bruna färg. Det finns även industriella torkmetoder. När bönorna har torkats helt är de redo att skickas till chokladfabriker runt om i världen.
Nästa del i chokladprocessen är rostning och bönorna rostas för att vattnet i bönorna ska försvinna samt för att man ska kunna ta fram ytterligare aromer. Därefter krossar man, maler och valsar bönorna tills kakaomassan blivit väldigt finkornig. Det är sedan denna kakaomassa som är grund för all chokladtillverkning. Efter rostningen är det dags för något som heter conchning. Det är namnet på den process som ger chokladen dess mjuka konsistens. Under conchningen värms kakaomassan upp samtidigt som den bearbetas och sträcks ut. Lite som när man kavlar ut en pepparkaksdeg till julbaket. Det är bönornas kvalitet samt tiden som kakaomassan conchas som utgör skillnaden på billig choklad och mer högkvalitativ choklad. Slutligen kan man då gjuta och forma chokladkakor eller andra praliner.