All typ av choklad härstammar från kakaobönan som växer på kakaoträdet vid olika sydliga platser i världen. Trädet är mycket gammalt och har påtagligt odlats redan sedan 600-talet av mayafolket men man tror att kakaobönan har skördats ännu längre tillbaka – ca 2500 år. Dess goda doft och smak har gjort att choklad och allt vad det innebär, har blivit en älskad råvara över hela världen och tack vare dess egenskaper så ökar användningsområdena ännu mer.
Det var först på 1500-talet och tack vare de stora upptäckarna och handelsmännen som chokladen och kakaobönan började spridas ute i Europa. Christoffer Columbus var en av de första som insåg fördelarna med denna bruna nöt, och etablerade därför ett tidigt monopol på importen. Dock tog det inte så lång tid förrän choklad kunde hittas i andra länder förutom Spanien, och chokladhusen blev ett faktum. Från början var det nämligen endast chokladdryck som förtärdes; chokladkakan hade ännu inte upptäckts. Chokladhusen började öppnas lite överallt i europeiska länder som Österrike och Frankrike. Dit gick man både för att njuta av dess smaker men även för att diskutera politik och umgås.
När chokladhusen började etablera sig i de stora städerna, hade redan kaffehusen funnits en kortare tid. Som du säkert förstår, blev konkurrensen påtaglig och de olika inrättningarna slogs om klientelet. Chokladdrycken tillverkats först i Spanien, eftersom landet hade monopol på importen och Columbus var den första som tagit in bönan. Monopolet behölls dock bara i 80 år innan resten av kontinenten fick sin del av kakan. Drycken spred sig främst för att olika europeiska kungahus gifte sig med varandra och fick ta del av choklad. Därför var chokladen först som endast adeln och kungahusen fick ta del av.
När chokladhusen kom till London, växte de enormt på kort tid. Chokladen ansågs nämligen ha ett afrodisiakum som också var hälsofrämjande och detta gjorde att kaffehusen fick maka på sig ordentligt. Man kan kort säga att chokladhusen var den tidiga hälsobutiken dit folk kom för att få hjälp med diverse problem.
Chokladdrycken var dock inte något som man kom på i Europa – den uppfanns redan på mayafolkets tid. Dock gjordes den lite annorlunda med fet kakaomassa och majsmjöl utspädd med honung, chili och socker för att sedan vispa ut den i vatten.
I Europa använde man hellre den tahitiska vaniljen för att smaksätta kakaon och 1828 uppfanns en ny slags press som kunde utvinna kakaofettet och även mala pulver till hjälp av smaksättning. Det var det som gav upphov till chokladkakan som senare blev alla tiders godisbit.
I Nederländerna blev chokladen omåttligt populär och Amsterdam blev en riktig chokladhamn för import när Spaniens monopol upphävts.