Praliner är den sortens choklad som är den mest uppskattade och förmodligen även den dyraste formen av choklad. Chokladpraliner kan vara mycket enkelt utformade eller ha de mest fantastiska mönster och kärna. På tävlingar är praliner det som det läggs ned mest tid på och skaparna kan hålla på i månader för att framställa den perfekta pralinen. Glöm de enkla Aladdin-pralinerna eller Paradis-askarna. Här talar vi om konst på hög nivå.
Hur man gör chokladpraliner
För det första gjuter man formar som pralinerna ska formas i. Man lägger sedan ett tunt lager choklad för att skapa ett skal på pralinen. Sedan fyller man formen med massan som ska utgöra kärnan av pralinen. Denna kan bestå av massa olika smaker men i stort är det en krämig fyllning som kallas ganache. Det är en slags blandning på grädde, socker och smör samt smaksättare. När man gjort klart pralinerna brukar man ibland även dekorera skalet med någon annan råvara som vit chokladsås, hallon eller nötter o.s.v. Tryfflar är en variant av chokladpraliner som inte har något skal utan som endast är pudrade med kakao. De har fått sitt namn då de liknar tryffelsvampen i formen.