Som vi snabbt nämnde i en annan artikel, är den vita chokladen gjord på kakaosmör men har ingen kakaomassa som ger den bruna färgen. För övrigt tillverkas den på samma premisser som den bruna chokladen men normalt brukar man tillsätta mer vanilj, eftersom kakaosmör på det stora hela, är smaklöst. Den vita chokladen består också av torrmjölk och en hel del socker.
Regler om vit choklad
Inom Eu finns det en rad regler som måste följas om man ska kunna kalla sin choklad för vit choklad. Vit choklad får inte ha mindre än 20 % kakaosmör, 14 % mjölkpulver eller torrmjölk samt 3,5 % mjölkfett.
Det är ganska svårt att se över dessa regler och oftast klassas även den vita chokladen som den sämre chokladen om man jämför med de andra sorterna. Det är också mer komplicerat att smälta den vita chokladen, eftersom det finns en stor risk att den skär sig och ger en stor klump istället. Det har heller inte samma positiva hälsoeffekter som den bruna chokladen har, eftersom de goda ämnena sitter i kakaobönan som blir kakaomassa senare. Vanligtvis används den vita chokladen främst till dekoration på andra chokladpraliners skal.