Choklad inom militären har främst varit något som amerikanska soldater har försetts med. Man har använt detta, dels för att ge en energikick som givit endorfiner till deppiga soldater och dels för att mätta dem för en stund då choklad har hög fetthalt och ett högt kaloriinnehåll.
Egentligen är det ingen större skillnad mellan vanlig butikschoklad och katastrofreklam, som militärchokladen också kallas. Det som utmärker den mest är hur den paketeras. Chokladen måste kunna tåla vissa temperaturer utan att smälta så därför är den extra värmetålig. Soldaterna är tvungna att kunna bära chokladen i fickorna utan att det blir bruna fläckar på byxorna. Även smaken på militärchokladen är inte lika god och intensiv som vanlig choklad och det finns faktiskt ett syfte med detta. En alltför god smak gör det enkelt för soldater att äta upp den, även om det inte är en katastrofsituation på gång och detta ville man till stor del, undvika. Många kom dock att anse att den var så äcklig att man blev tvungen att förbättra smaken någorlunda. Trots detta är det fortfarande ingen favorit, varken bland privatpersoner eller soldater.
Militärchokladen har högre näringsvärde än vanlig choklad, eftersom den ska fungera som mat åt soldater i nöd. Det innebär att den har mer fett än vanlig choklad när all annan mat ransoneras och tryter och det kan bli svårt att få fram livsmedel på kort tid. De krav som ställdes på militärchokladen när den började tillverkas var att:
Den skulle vara lite godare än en kokt potatis.
De skulle ha mycket energi.
Den fick inte väga mer än 100 gram.
Den var tvungen att klarar höga temperaturer eftersom soldater ofta vistades i varma länder.
I Sverige har vi också militärchoklad men även andra produkter som Försvarets Hudsalva som även kan ätas, strykas på huden som skydd osv.