Choklad är ett samlingsnamn och kommer från kakaobönan. Kakaobönan växer på träd och man tror att bönorna har använts i cirka 2500 år. Första gången chokladen kom till Europa var år 1502 och sedan dess har man utvecklat den, och idag finns det både mörk, ljus och vit choklad. Choklad förknippas oftast med söta saker och används i både godis, bakverk och glass, men också i tobak, så som i snus. På Nettotobak kan man hitta olika sorter av tobak som har olika smakkombinationer. I ett fåtal snus har man också blandat i choklad för att få en spännande smak.
Chokladsorter
Ju mer kakao chokladen har desto mörkare är den, det finns choklad som innehåller uppåt 90 procent kakao. Dock kan den ha en bitter smak och därför har man blandat i socker och mjölk för att få fram sötare varianter.
När man tillverkar vit choklad använder man sig av kakaosmör och socker. Men eftersom det inte är kakaomassa i den ska den egentligen inte kallas för choklad.