Choklad är ett av de mest njutningsfulla livsmedlen och kan konsumeras i många former: som kaka, som dryck, som garnering, som mousse och i maträtter, för att bara nämna några exempel. Idag finns det fler sorters choklad än någonsin och mörka och ljusa varianter blandas med frukt, nötter, bär och örter. Det finns också många eko-varianter och chokladtillverkare som sponsrar olika välgörenhetsprojekt och det hålls årligen chokladmässor och -festivaler runtom i världen.
Långt innan det började göras vetenskapliga studier över chokladens effekt på människans fysiska och psykiska hälsa sades det i folkmun att den fungerade som en glädjegivande stimulant. En bit choklad när man kände sig nere, en ask till en älskad och en rogivande kopp efter en stressig dag. Idag har forskare konstaterat att det verkligen finns flera hälsobringande egenskaper i choklad, så länge den äts med måtta.
Människor som lider av stress, oro eller till och med depression tenderar ofta att vända sig till vanor som varken hjälper det mentala tillståndet eller den fysiska hälsan. Att röka, dricka alkohol eller att maniskt spela spel är alla vanliga sätt för människor att försöka motarbeta sin ångest.
Problemet är att inget av dessa sätt egentligen fungerar rogivande och lätt leder till en ond cykel och på https://www.ljungsjoberg.se/ kan du läsa mer om vad det kan innebära för dig eller dina nära.
Choklad kan självfallet inte lösa alla problem, men kan faktisk ge en glädjande och avstressande känsla då det i hjärnan frigörs lyckohormon när kroppen får choklad. Vidare innehåller chokladen ämnen som motverkar kortisol, det stresshormon som får så många att gå i väggen. Särskilt mörk choklad innehåller höga nivåer av aminosyror som tryptofan och tyrosin som motverkar depression. Ytterligare en viktig faktor när det kommer till choklad är smaken! Choklad smakar, helt enkelt, gudomligt och bara det höjer känslorna av vällust hos individer som äter eller dricker den.
Många blir avskräckta av det faktum att choklad är en mycket kaloririk matvara och undviker den därför som pesten. Det här är ett misstag, då en mindre mängd varje dag kan främja den mänskliga hälsan. Det är framför allt antioxidanterna i choklad som är så nyttiga då de motverkar den oxidativa stress som orsakas av olika faktorer som föroreningar och gifter, stress och sömnbrist.
Det finns många olika sorters antioxidanter men en av de viktigaste i choklad heter flavanol och är mycket bra för hjärtat. Många och långa studier på försökspersoner har visat att en bit mörk choklad varje dag har en avsevärt främjande effekt på hjärtat och blodcirkulationen, varav även hjärnan blir piggare och friskare. Att välja ekologisk choklad utesluter dessutom alla tillsatsämnen som ofta finns i ”vanlig” choklad.