Många kanske har undrat vad det egentligen är för skillnad mellan bakchokladen som man smälter på julen, och den vanliga chokladen som man handlar för att äta direkt. Bakchoklad är forna tiders blockchoklad som numera inte får kallas choklad längre, enligt EU om choklad. Därför skriver man bara ”Block” nuförtiden.
Blockchoklad har en lägre kakaohalt än vanlig choklad, då den ska smälta lättare och kunna formas i kakor osv. Man har också ersatt kakaosmöret med vegetabiliskt fett och därmed är det inte äkta choklad. Dagens bakchoklad har dock bättre kvalité än gårdagens blockchoklad och mestadels har många företag nu ersatt det vegetabiliska fettet med kakaosmör. Den allra största skillnaden är att bakchoklad inte förstörs under upphettning utan kan smältas och formas utan problem som vanlig choklad inte kan på samma sätt. bakchoklad är bra när du vill göra konfektyr som ischoklad, choklad-fondant och andra desserter samt ha som smaksättare i kakor för den som vill ha en bättre och mer intensiv smak än bara kakaopulver. Man brukar känna skillnaden på vanlig choklad och bakchoklad på vissa sätt – oftast är den stark och bitter men har ändå inte samma arom som en ätbar chokladkaka.