Det finns nog få livsmedel som är av en sådan varierad natur som just chokladen. Choklad kan göras i stort sett med vilken form som helst och i vilken konsistens som helst. Från början var det chokladdrycken som konsumerades, vilket senare ledde till chokladkakans intåg som sedan ledde till glass och godis av alla varianter. Numera går det även att tillverka kläder av choklad, konstverk, bakverk och även hygienprodukter.
Choklad i skönhetsbranschen
Den senaste varianten förkommer alltmer. Doftljus som doftar choklad, schampo som gör att man vill äta på håret och kroppslotion som ger en underbar lukt. Choklad används även mycket i hälsobranschen, på spa-anläggningar o.s.v. Vem vill inte prova på en chokladmassage eller gnidas in i chokladmassa från topp till tå?
Choklad och smakkombinationer
Choklad finns inte bara i rena chokladkakor utan vanligtvis tycker många om att tillsätta en annan råvara eller frukt för att chokladen ska bli lite mer originell. Choklad och lakrits, choklad och nötter, choklad och chili… Ja, chokladen mixas upp med allehanda saker som ska bidra till en ökad aptit. Den senaste tidens blandning av choklad och blomkål, är kanske något man helst rynkar pannan åt, men faktum är att det är mycket gott. Idag kan vin och choklad förekomma på samma provning och vissa viner framhäver dessutom chokladen. Smaker är något som hela tiden utvecklas och nya smakkombinationer är ständigt på ingång. Ett livsmedel som ofta förekommer när man letar nya smaker, är just choklad – både vit, ljus och mörk. Nuförtiden finns det till och med särskilda chokladprovningar dit du kan vända dig om du vill veta exakt vad som passar till vad och vilka kombinationer som står högst upp på listorna för tillfället.