Allmänt om choklad

Chokladdrycken blir chokladkaka

Vi befinner oss nu i slutet av 1800-talet när chokladdrycken håller på att få släktingar i form av chokladpulver som senare skulle leda till olika chokladprodukter. När kakaofettet kunde utvinnas enkelt med en press, kom man snart på hur man skulle göra pulver av bönan. Detta pulver blev sedan smaksättning. 1847 producerades den första kakan då Nestlé hade uppfunnit en maskin för att framställa torrmjölk och i samma veva kom man på hur man skulle göra mjölkchoklad för att ge chokladen en mildare smak.

De första fabrikerna

De första serieproducerade chokladkakorna i USA, såldes 1895 och sedan dess har människor inte slutat förundras av denna underbara smak. Dock var Sverige en aning före den amerikanska marknaden att tillverka praliner och choklad genom några fabriker som senare skulle bli Cloetta. 1888 kom dock fabriken Malmö Choklad AB och 1895 blev Freia till, som senare skulle döpas om till Marabou. Linköpingsbaserade Cloetta är fortfarande Sveriges största chokladtillverkare och gör numera även annat godis.

Chokladkakorna

Chokladkakor är en blandning av kakaomassa, kakaofett, socker och smaksättning och beroende på om man framställer mörk eller ljus choklad, så är det mjölken som spelar roll. Hos vit choklad är det dock inget kakaopulver som tillsatts utan endast kakaofett. Den mörka chokladen har sedan mjölkchokladens begynnelse, hamnat lite i skymundan då de flesta hellre uppskattar den söta smaken och inte den beska som mörk choklad lätt kan avge. Dock började mörk choklad åter komma in på marknaden under 1990-talet och numera är mörk choklad ett faktum, då de flesta veta att det är nyttigare och mer hälsofrämjande än ljusare choklad.

Finare böna – finare choklad

Beroende på vilken böna som används, är chokladkakan också mer eller mindre kvalitativ och fin i smaken. Det krävs också en stor andel kakaobönor för att framställa ett kg choklad, så därför kan priserna variera ordentligt, beroende på vilken kvalité bönan besitter. Det finns tre typer av kakaobönor som alla odlas på olika ställen i världen. Olika länder är också kända för att tillverka finare choklad och sätter stor vikt vid den böna som används samt hur man tillverkar chokladen.

Vi ska ta en närmare titt på stora chokladnationer i en annan artikel och försöka förstå varför just de länderna har blivit chokladnationer. Sedan får du också ett tips på världens dyraste choklad.