Choklad tillverkas av kakaobönor och det finns tre olika sorter som vi ska titta närmare på. De heter criollo, forastero och trinitario.
Criollo
Detta är den finaste bönan som har en rödlätt färg. Bönan är mycket känslig för sjukdomar och odlas inte i lika stora exemplar dåd en har lägre avkastning. Choklad med criollon i innehållet är dyr och odlas främst i de länder där kakaobönan odlades från början, d.v.s. i Mellan Amerika och norra Sydamerika samt på Madagaskar. Den finns även på Jamaica och Trinidad.
Forastero
Forasteron är criollons motsats och kan istället räknas som den vanligaste bönan som du kan hitta i relativt billig choklad. Den är motståndskraftig och odlas i stora mängder. Den odlas mest vid Orinocofloden samt Amazonas och även i en del afrikanska länder som Ghana och Nigeria. Störst utbredningen har den i Brasilien. Smaken från forasteron är ganska bitter men det finns en variant av bönan som anses ge en av den bästa chokladen i världen, nämligen arriba.
Trinitario
Denna böna odlades först på Trinidad och är en hybrid av både criollon och forasteron men finns numera på samma platser där criollon existerar. Bönan är en korsning som råkat uppstå när plantagerna som sattes upp av spanjorerna på 1600-talet, och drabbades av en orkan på 1700-talet. Dock blev man glad åt att den kom till, eftersom den ansåg vara tåligare än criollon men bättre i smaken i jämförelse med forasteron. Dock används den endast till ca 4 % av all kakaoframställning och smaken påminner ändå ganska mycket om forastero-bönan.
Choklad med denna böna kan vara lite dyrare än den billigaste chokladen men räknas ändå inte som den ädlaste varianten.