Allmänt om choklad

Stora chokladländer

De länder som har störst ”choklad-rykte” är Schweiz och Belgien. I Belgien framställs choklad som ofta vinner priser, bland annat kan du köpa choklad med guldkant, bokstavligt talat. Schweiz har en stor export, speciellt till Tyskland där man äter stora mängder choklad. Dock har Schweiz inte den choklad som anses som den allra finaste i världen. Märken att ta fasta på är Lindt och Toblerone och dessa är visserligen goda men kan inte mäta sig till de riktigt fina chokladpalatsen och pralinerna.

Belgisk choklad

I Belgien är chokladen fantastisk att sätta tänderna i och det finns även chokladtillverkare som Leonidas, Godiva och Bouchard. Chokladen kom sent till Belgien man har lyckats finna hantverksmetoder som gör att chokladen smakar som den gör. Bönorna är oftast utvalda för sin arom istället för sitt pris och pulvret som mals ned är inte sällan mer finkornigt. Choklad har blivit en riktig konstform i Belgien, vilket man kan avnjuta på chokladmässor i landet. En del choklad är så vacker och fin att se på att man får dåligt samvete om man ens tar på pralinerna. Den belgiska traditionen anser att man ska konsumera choklad så färsk som möjligt och detta kräver också en fräschare choklad.