Du har nu fått det klart för dig att choklad både är glädjande och stimulerande men vad är de övriga hälsoaspekterna, månntro? Choklad har sedan urminnes tider ansetts vara läkande och när chokladhusen grundades ute i Europa, gick folk dit för att få en bättre hälsa. Men hur sant är detta egentligen?
En tredjedel av fettet i chokladen består av omega 9, vilket sägs vara bra för hjärnan. Det innehåller även stearinsyra. Dessa fetter sägs också sänka kolesterolet i blodet och få blodtrycket att sänkas. Detta ska också vara en bidragande orsak till att man minskar uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar.
Flavonoiderna i kakaon har rykte om sig att minska blodproppar och har en liknande effekt som läkemedlet Trombyl.
I början användes choklad som medicin och man gav även chokladdryck till bebisar för att få bukt med deras dåliga magar. Det påstås även att gravida kvinnor kan äta choklad under sin graviditet för att slippa riskera att drabbas av havandeskapsförgiftning. Förutom dessa påståenden, sägs choklad även ge negativa effekter som finnar samt att man lätt går upp i vikt av det. En typisk fras är också att man bör äta choklad under menstruationen för att må bättre. Ja det finns massvis av påståenden och skrönor som antingen kan vara sanna eller falska så vi ska ta en titt på vilka som är det ena och vilka som är det andra.
Mörk choklad innehåller en mängd olika antioxidanter och andra ämnen som vitamin A och E, magnesium, selen, kalium, fosfor och järn. Det har sagts att choklad är bra för immunförsvaret och till en viss del är det sant. Dock måste det vara bra choklad och mörk sådan, gärna ekologisk.
Man ska dock inte ge chokladdryck till bebisar som gjordes förr. Bebisar bör inte dricka för mycket kondenserad komjölk, eftersom det inte är bra för magen samt ger för mycket socker som kan förstöra mer än det gör nytta. Att man blir gladare av choklad stämmer också. Det innehåller lyckoämnen som ger upphov till positiva känslor. Däremot får man inte mer finnar av choklad än något annat godis. Mycket socker ger dålig hy och samma sak gäller om du äter stora mängder choklad. Även mörk choklad innehåller socker, men inte till samma andel. När man säger till kvinnor med PMS att äta choklad, så kan det göra gott eftersom man blir gladare av choklad och PMS ger ofta, som alla kvinnor vet, en viss nedstämdhet.
Som summering kan man säga att bra choklad i lite mindre mängder faktiskt är ett bra livsmedel med många bra egenskaper, men kaloriinnehållet är högt så det gäller att äta med måtta. Många studier har visat på bättre hjärta och blodtrycksnivå, så ät ett par bitar om dagen så mår din kropp lite bättre.