Att choklad är ett av livets främsta njutningar är knappast en hemlighet men vad många inte känner till är det finns massor av andra sätt att uppleva den med fröjd och vällust än att äta den som den är. Det finns underbara skönhetsprodukter och goda matrecept baserade på choklad, för att inte tala om härliga doftljus, underbara massageoljor och sensuella badbomber, för att bara nämna några exempel.
Det finns också fantastiskt goda matrecept och drinkar där choklad är en viktig ingrediens, och i många kulturer tillhör den en del av det dagliga tillskottet av antioxidanter och glädje. Om du planerar att överraska en vän, att bjuda en kär släkting, eller att fria till din älskade kan ett chokladrecept blir ett kul och smakrikt inslag. Kombinera det med en fin present, som till exempel en lyxig parfym från Beautystore och med det så har du skapat ett minne för livet! Så låt fantasin och kryddorna flöda fritt, sätt på dig förklädet och följ med på en kulinarisk resa in i chokladens underbara värld.
Denna mexikanska klassiker har varit en älskad maträtt hos stora som små mycket länge, och den kan höjas till oväntade höjder med riven choklad som smälts in mot slutet av tillagandet. Mörk choklad är att rekommendera då de flesta inte vill få ett för sött resultat, men det finns de som gillar sötman och därför väljer vit. Den starka chilin ger en perfekt kontrast till chokladen och maten kan antingen serveras som en huvudrätt eller en tapas. Tänk på att chokladen kan brännas vid, så ha i den på slutet eller riv den fint och pudra över rätten medan den svalnar. Är man vegetarian kan man utesluta köttfärsen.
Runt Medelhavet och Mellanöstern är det populärt med olika puréer som man kan äta som de är eller ha som extra smaksättning till andra rätter. En sådan puré är Baba Ghannoush och den görs med rökt aubergine, tahini och lite vit choklad. Passar bra både till vegetariska rätter och kött och är ett spännande tilltugg med afrodisiaka kvaliteter, sägs det.
Tro det eller ej men det här är en gammal klassiker som matroade i Sverige tillagade redan på 50-talet. Kycklingens vita kött kompletteras fantastiskt med en smakrik chokladsås som man tillagar genom att smälta smör och choklad på låg värme och sedan tillsätta chilipulver, krossade valnötter och grädde. Gillar man inte chili går det också bra med vanlig peppar, och såsen passar även till kalkon.
Tränar man mycket är det viktigt att få i sig näring och proteiner. Gör en god och nyttig proteinbar genom att smälta choklad med torkade dadlar och blanda i proteinpulver. Innan smeten stelnar skär man upp den i rutor eller pinnar, och sedan kan man slå in varje individuell bit i bakpapper att ta med till gymmet.