När man äter sött så ger man hjärnan en belöning och just för stunden så frigörs substanser som gör att man känner sig upprymd och glad. Detta ända tills samvetet knackar på och påminner om vågen som stadigt står inne i badrummet och pekar med fingret för att visa dig att du bör sluta frossa nu.
Därför blir vi glada av choklad
Choklad innehåller socker och fett, vilket i sin tur frigör endorfiner och serotonin som ger lyckokänslor. Om du äter choklad och känner dig glad är detta alltså helt normalt. Chokladen innehåller även ämnet fenyletylamin, samma sak som frigörs när vi känner oss förälskade. Dock ska man veta att den mörka chokladen har mer av dessa goda ämnen och att äta en Marabou-kaka i jämförelse med en pralin från Callebaut, är kanske inte riktigt samma sak. Faktum är att den mörka chokladen också är betydligt mer hälsosam än mjölkchoklad, dels för att den innehåller mer socker och dels för att den mörka chokladen har mindre farliga tillsatser.
Ta en chokladbit!
När du är sugen på choklad, kan du med got samvete ta dig en liten bit, men tänk på att välja kvalitativ choklad och låt den smälta i munnen. Känn efter hur glädjen sprider sig och njut!